dulu..sekarang..esok dengan rayyan akram

Thursday, October 9, 2014

Rayyan 3 years old..3 bag full..

Macam chipsmore la..kejap ada kejap xdak..
banyak nak tulis tapi tak brkesempatan..
sket2 la..

Rayyan Akram dah 3 years old..kalo dia nak ckp dia 3 years old mesti buat jari tiga pastu ckp mcm 3 bag full (lagu ba ba black sheep have u any wool..yes sir..yes sir..3 bag full..)
Rayyan dah nak masuk setahun kat tadika tu..so far perkembangan yg sgt bagus..kalo harap ibu ayah nak ajar mmg xdakla..Rayyan bukannya nak bukak buku kat uma..kalo bukak pun kena ugut dulu (nak jadi ultraman/ bomba kena belajar pandai2..)..baru tulis 2 3 huruf dah ngantokla, laparla, nak minumla, nak berbualla..mcm2 alasan..

Rayyan dah tau A-Z, dari 2 thn lebih lg dah tau (cuma L M N tu susah sket dia nak sebut..sampai kena sebat dgn ayah sbb susah sgt nak dapat..sian Rayyan..nasibla dapat ayah keja cekgu teacher --> Rayyan yg cakap..garang nak mampuihhh)
Tulis A B C pun dah boleh dengan tunjuk ajar la..kenal A B C tapi ada la 2 3 huruf yg dia confuse..mcm M dgn W..F dgn E..haha
1 2 3 pun dia dah kenal sampai 10..kira dengan jari pun dah boleh sampai 10 tapi bila 11 dia tanya mcm mana nak buat? ibu pun terpaksa pinjamkan 1 jari atau pun ckp je Rayyan ada jari tangan 10 je kalo ibu malas nak layan..haha..

Baca doa makan dan lancar, doa tido dah lancar..fatihah kena guide lagi ayat yg depan..kalo x nanti dia main skip je baca fatihah..perlukan banyak latihan lagi..asyik nak main ja, nak baca sket punya seksa..sorang2 pun boleh main..

Yang paling ibu happy bila Rayyan baca Peter & Jane dengan lancarnya..teacher Mahiran share video Rayyan baca Peter & Jane..good job Rayyan..

video

Birthday Rayyan 3 years..dapat kek 3 slice..okla tu..nanti Rayyan dah besar sket baru buat birtday party..buat skrg pun Rayyan tak ingat lagi nak cerita balik bila besar..at least ada gambar Rayyan tiup lilin..hehe



Friday, January 10, 2014

My Little Rayyan is growing up..

Isnin 6 Jan 2014 Rayyan start playschool at Tadika Arina, putrajaya..
supposedly 1st day on 2 Jan 2014 tp rayyan demam..demam plak pagi2 ja..tengahari n petang terus baik demam..xpa la..kasi chance..
8.15 rayyan sampai tadika..bukak kasut terus masuk dalam tadika tanpa menoleh ke blkg..xdan nak babai pon..5.30 amek rayyan dapat berita dari teacher dia nangis lps bangun tidur, cari ibu..tp teacher dia ckp rayyan is very talkative person..ok, good..maknanya dia bley survive his 1st day kat tadika..balik rumah tengok baju & seluar basah..rasanya kencing dalam seluar..pampers yang bekal 2 pon habis diguna.. (rayyan kat rumah n rumah pengasuh dulu dah x pakai pampers)..

7 Jan 2014 = 2nd day..dalam keta bley nyanyi2 lg..naik keta sambil minum susu..
sampai depan pintu, bukak kasut muka dah mendung..melangkah masuk ja terus hujan dengan lebatnya..xmau masuk..terpaksa tinggalkan jugak..anak jantan kena kuat..mana bley 'kememe'..
petang amek muka pun dah sebak2..teacher cakap dia nangis banyak kali..sket2 tanya ibu, pastu nangis..tanya teacher semalam dia kencing ka..mmg sah kencing dalam seluar..haishh~

8 Jan 2014 = 3rd day..bila ckp psl school, muka dah mencuka..masam ja..sampai tadika masih lg berdrama..beria2 nangis takmau masuk..terpaksa la ibu hati keras tinggalkan rayyan..petang amek awal sket, ku;4 lbey..teacher ckp masih lg nangis..

9 Jan 2014 = 4th day..masih sama jugak macam hari2 sebelum..muka masam bila naik keta..sampai school, again..drama king..amek dari school ok sket..dah bley babai kawan2..teacher ckp nangis jugak tp xla kerap mcm 2nd & 3rd day..upah pegi playground sbb rayyan dah behave sket..

10 Jan 2014 = 5th day..kejut bgn pagi, dah start mintak susubu..nak susubu dalam umah katanya..pujuk2 ajak mandi sama2..okla..main air sukala..atas keta bila tanya pasal school mulala tarik muka..suruh dia senyum untuk menenangkan keadaan..haa..dpt idea.."Skrg rayyan pg school, petang ibu amek kita pg playground, sok lang datang kita naik aeroplane sama2 dgn lang"..terus muka ceria sket..sampai school pon xnangis..teacher sambut dari tepi jalan..tunggu sampai dia masuk tadika baru gerak pg keja..lambat pon xpa la..janji anak xnangis..lega...dia bley control perasaan..hehe..

minggu depan xtau la apa plak drama.
risau jugak..sampai bila nak nangis every time pg school..tanya mak aku dulu pg skolah xpernah nangis pon..dah tau dah ikut sapa ni..bapaknya smpai sekolah menengah masih 'kememe'..sekolah menengah kat n.sembilan..sanggup bangun pagi2, mandi sorg2 kul 5 pagi semata-mata nak telefon mak kat public phone..public phone jauh sket dari asrama..kalo lambat katanya nanti orang dah ramai..sah ikut bapak..
ada baca artikel pasal stranger anxiety or separation anxiety -- Anak saya menangis bila dihantar ke taska....maybe rayyan pon camni..