dulu..sekarang..esok dengan rayyan akram

Monday, December 21, 2009

nota ke empat..

awal muharam baru lepas, next week new year utk mat saleh plak..
1431H/ 2010 will completely be a new chapter in my book, new life and new me..
hopefully aku tabah utk handle benda2 baru yg semestinya akan sgt mencabar..

Thursday, December 17, 2009

nota ke lapan

susah sangat la..
yang sana push aku..
yang sini sambil lewa plak..
aku ni kat tengah, lama-lama boleh gila..

Monday, December 14, 2009

simple things?

And all I wanted was the simple things
A simple kind of life
And all I needed was a simple man
So I could be a wife

Now all those simple things are simply too complicated for my life

Thursday, December 3, 2009

I love the cold ones but I love the wolf more

semarin (kemarin+semalam) aku dah melaksanakan tanggungjawab aku sbg manusia yg gemar berhibur..2nd time tengok movie kat capsquare..tak heran dah dengan cinema yang kosong tu, kalo kat tempat lain orang mesti berebut-rebut nak beli tiket..
sangat teruja dapat tengok new moon, dah lama tunggu..sanggup tak baca preview, forum sbb tak mau tau crita, ending camna walaupun dah tau dari buku..
ni nak tunggu eclipse, satu penyeksaan jugak tu..baca buku dulu, study..
takda benda sangat aku nak kritik dalam filem ni walaupun orang len sibuk cakap bella takda perasaan la, edward tak hensem la..xpenting pun bagi aku, yang penting aku dapat tengok camna the new chapter begin..bagi aku sempurna dah cuma ending tu buat aku ternanti2 lagi untuk next chapter..
bila part edward tinggalkan bella, jacob selalu disisi bella aku jatuh cinta kat perwatakan jacob..tapi bila edward balik pada bella, aku cinta edward jugak (perwatakan ja, aku tak gila2 kat edward pun)..dari segi handsome aku lagi suka the wolf pack..ala-ala jejaka idaman gitu..

cinta pada mereka..

cinta lagi pada mereka ini..

Monday, November 30, 2009

prosperity takda kaki nak jalan sampai sini

aku nak makan ni..tp td call mcd, 'im sorry miss, we're not cover your area'..berkobar2 aku td..utk pengetahuan clown hidung-mulut-merah-sarung-tangan-kuning-kasutterlebihsaiz, tempat aku bdr sri permaisuri ni dekatla sangat dengan jusco maluri, cheras leisure mall, takkan tu pun tak bley nak cover..bukan jauh pn..5 minit tak sampai..sila upgrade gps n coverage anda tu..duit minyak motor tak sampai rm2 nak ke sini..ceittt..

Thursday, November 26, 2009

what are you willing to sacrifice for your friends..??

aku taktau apa yang silapnya, kat mana tersalah hitung..date dah banyak clash dgn yg lain2..rasanya aku dah inform awal lagi, aku la orang paling excited bgtau semua bestfriends date tu..n aku dah pesan awal2, book date cepat n inform cepat2..ni semuanya mcm nak rahsia2, aku rasa hal baik camni watpa nak rahsia2 dulu, bukan nak suruh heboh satu kampung, at least kawan2 terdekat, apatah lagi bestfriend yg dah kawan bertahun-tahun pernah tido sebantal, seselimut, sekatil pun nak diam2 dulu ka..
perancangan mesti dah awal-awal kan, mustahillah tiba-tiba sebulan before majlis baru dapat tarikh..paling busuk pun 3 atau 4 bulan sebelum.

sekarang ni la baru nak rasa terkilan, kecik hati sebab kawan-kawan tak dapat datang. kawan-kawan punya feeling camna plak? aku taktau la kalau orang lain anggap xdpt join majlis bersejarah kawan-kawan ni benda simple ja, tak p pun tak pa. tapi bagi aku, kalau boleh aku nak sama2 share moment tu, walaupun aku ni takla dapat membantu sangat tapi at least masa hari bahagia dia tu aku ada sama untuk raikan dari sekecil-kecil majlis hinggala sebesar-besarnya..tapi tu la kan, lain orang lain ragam..kita merancang Tuhan tentukan tapi perancangan kita tu yang nak menentukan segala-galanya..

1st tragedy: bestfriend aku nak tunang satu hari before abang dia kenduri. aku dah booked tiket awal-awal semata-mata nak balik kenduri abang dia, last minute baru bgtau dia nak tunang..n hari dia nak tunang tu pulak bukan hari cuti, aku tak kesah nak apply cuti tu, aku sanggup korbankan cuti hari aku utk dia tapi sekarang masalah tiket tu n masa dah suntuk utk aku apply cuti, kalo apply pun blom tentu dapat..mc??el??
sekarang aku tengah tunggu tarikh kenduri dia plak, ada ura-ura nak buat kenduri sehari before aku..ni adalah cerita bestfriend dari sekolah rendah sampai menengah sampai la n sekampung..agaknya sempat ka aku nak p kenduri dia sehari sebelum tarikh aku, n sempat ka dia nak p kenduri aku sehari lepas dia kawen tu? sapa yang kena berkorban? atau tak perlu buat apa-apa, teruskan dengan perancangan masing-masing?

2nd tragedy: nak raikan pertunangan membe aku tapi tarikhnya dah clash dgn membe tragedy atas ni..

3rd tragedy: pertunangan bestfriend sekolah menengah sama tarikh dengan aku. blom confirm tapi dah 65%..dah tentu la mana-mana pihak pun tak dapat p majlis masing-masing..bila aku cakap maybe tak dapat nak p, cakap plak majlis tak hebat n gempak pun, simple2 saja..bukan majlis yang jadi ukuran, persahabatan tu yang penting..

p/s: date2 yang aku rancang setakat ni memang semua public holiday supaya kawan-kawan aku dapat sama-sama raikan aku..

p/s/s: utk kawan-kawan yang dah rancang majlis-majlis anda tu, at least bgtau awal la kalau betul-betul berharap nak kongsi n raikan hari bersejarah tu sama-sama....

Wednesday, November 25, 2009

2012 at capsquare..

sabtu lepas dapat jugak aku tgk 2012 setelah berhari2 menilik tempat, hari dan masa yg sesuai utk tgk movie tu..akhirnya dapat jugak..huh..lega.
aku p tgk dgn housemate kat capsquare, masjid india. seperti dijangka memang banyak lagi seat kosong masa aku p beli tu. orang ramai beratur beli tiket tapi aku rasa ramai yg tgk crita aladdin la, kurbaan la..crita yg aku taktau pn kewujudan dia, tp tau setelah tgk poster besar2 kat situ..dah nama pn masjid india, mmg majoriti kat situ kaum india la. cerita2 yg aku sebut td tu xtau la hindustan ka tamil ka..lepas ni kalo nak tgk movie yg mmg hot, susah nak dapat seat p la kat capsquare. kompem tak mengecewakan. tak payah nak berasak2 ramai orang, tenang ja..

aku tau psl capsquare ni pun masa keja kat bukit jalil. officemate aku pernah bawa p situ, dia nak tunjuk kat aku tempat dia slalu tgk movie yg tadak org sgt, kawasan tu memang agak terpencil sket dan maybe orang taktau pun ada shopping mall kat situ. ada la 2 3 buah kedai dalam tu..tp skrg dh ada penambahan kedai dah, ada secret recipe, subway..okla tu, aku tgk mcm ada renovation nak tambah papa lg kot.. pic source: farridhusin.com

pasal 2012 tu okla, movie dia 2jam lbey tp tak terasa sgt pun 2 jam tu. best crita ni, action ok, jln crita pun ok. tp mcm tak brapa nak logik sgt. aku rasa dia ada tiru ala-ala kesah nabi nuh buat bahtera dulu tu..satu lg yg aku takleh terima, kapal tu lg 2 minit nak langgar gunung averest, dalam masa 2 minit hero nak p slamatkan kapal tu sempat lg dia peluk cium dgn x-wife dia, sembang2 sket ckp i lap u..mcm xlogik ja 2 minit..huhu..kritikan membina ni..
lepas abes tgk movie tu aku terbayangkan, la ni mst mat saleh tgh dlm proses nak buat kapal besar tu utk thn 2012 nnt..depa gak yg percaya benda2 camni, mst dah kelam kabut la ni..kalo betul kiamat 2012, hg buatla kapal besar, hebat, kuat mana pun..takkan ada satu pun yg selamat..gerun plak bila pk balik..cepat2 bertaubat..

kapal yg kononnya dpt selamatkan manusia2 terpilih yg ada 1000euro dari doomsday

Tuesday, November 17, 2009

buntu, tepu, beku

ok..aku dah penat hari2 masuk kuar office tanpa sebarang input atau output..sampai bila nak berbulan madu camni? otak aku pun dah jadi beku..kadang2 aku rasa orang2 sini pilih bangsa plak..kalo bangsa dia keja memanjang xbenti ke sana sini..kalo yang bangsa aku tu makan angin kuar asap ja..aku dah lama jatuh cinta dgn peoplesoft ni sampai tak mau cari keja yang guna application lain..dan aku malas nak cari keja lain kat swasta tu, nanti kena lalui probation lagi, gaji pun blom tentu dapat lebih dari sekarang..

kalo dulu time keja mcm orang gila aku rasa penat sangat2, rasa nak balik sini cepat2..tapi bila dh balik sini aku rasa nak keja mcm orang gila lg..aku nak duit banyak2 sbb macam2 aku nak beli, macam2 aku dah berangan..tapi kalo kat sini ja, duit xberanak..
aku pun dah penat nak jawab soalan yang seolah2 aku ni xrisau, seolah2 aku ni syok gila duduk nganga ja..dah berpuluh2 kali aku jawab pun nak tnya2 lagi..stop la dulu..banyak2 kali nak jawab ni penatla..aku takmau stress la, nanti muka huduh berkerut-kerut..

Wednesday, November 4, 2009

rugi tak terkata

arini tadak semangat nak buat pa pun, memang takda buat papa pun sejak dua menjak ni, tapi kali ni rasa down sangat..aku dah tolak 1 lg rezeki..pagi tadi taktau camna boleh tergerak hati nak cek laman web tu, tengok2 aku memang dipanggil untuk temuduga tapi tarikh dah lepas. mula la gelabah call sana sini..tp aku tak bgtau tunang aku pun. kalo dia tau mesti dia bising gila2 sbb aku buat ringan pasal ni, patutnya kena set reminder awal2 lg. agak2 boleh nak merayu tak?

Friday, October 23, 2009

off to the first step..

this weekend and this monday aku off utk pergi melaksanakan tuntutan yang 1..first step for the big days of my life..

Saturday, October 17, 2009

akhirnya dapat jugak..

ok, aku sedikit gigih buat membership card semata2 nak dapat makan sushi rm2 untuk semua plate. purple, merah, pink, biru, beige semua harga rm2. tapi xpa, dapat balik duit buat card tu dengan voucher yg hanya bley guna tahun dpn..

dan aku jugak telah menagih simpati dari deq n her bf utk makan sama2 dengan aku..tapi malangnya tempat yg kami p kat queenspark tu sangat penuh dan dah nak tutup sbb dh 9.30 malam. sekali lagi aku menagih simpati deq(lebih kepada paksa sebenarnya) utk join aku makan on the last day kat klcc tapi malangnya lagi aku sangat tak puas hati sbb dapat plate pink shj. mmg taktik depa mcm tu, sengaja letak yg murah2 kat belt tu, nnt xla depa rugi sgt..malang lagi kami dapat tempat duduk yg bukan dekat belt tu, terpaksala menunggu, berdiri, melangok tepi belt tunggu sushi2 berjalan..haisshhh..aku tak puas hati..

Saturday, October 10, 2009

menyesal dulu pendapatan...(kenapa pendapatan?)

tadi aku dah membazir rm100 semata2 nak tukar tiket..tu la, awal2 tak cek dulu kul brapa bergerak..kan dah melayang rm100..sebelom ni pernah jadi gak tapi tu aku sorang mmg tadak hal..tak kesah la waktu mana pun..ni ada hal dan dengan orang plak..takkan la awal2 pagi dah nak balik..haisshhh...dengan rm100 tu macam2 boleh buat..nyesal tak sudah!!

Tuesday, October 6, 2009

Konvokesyen UTeM ke-5..akhirnya


2 hari lepas aku konvo..1st day rasa excited gak, 2nd day tu mcm dah kurang excited, cuma rasa happy nak jumpa kawan2, nak bergambar..tapi tak banyak pun gambar sebab tak bawa kamera. hp pun tak bawa, jadi skema la plak. harapkan kamera tunang aku ja, dia bukannya berkepit dgn aku sangat pun. dalam dewan, masa beratur dia takda. tak macam diploma dulu, aku bawa kamera sampai dalam dewan. gambar memang banyak la, posing tak hengat.

konvo kat dewan besar UTeM yang baru, batch kitorang merasmikan dewan tu. walaupun kawasan tu tandus lagi tapi dah nampak rupa universiti. untung konvo 2 kali ni, dulu dewan sewa ja, skrg dewan sendiri. lepas ni dah takda urusan dah kat melaka, sekadar untuk jalan2 je la kalo p melaka pun. sedih plak, takda dah nak nyanyi lagu melaka maju jaya dengan lagu UTeM yang meremang bulu roma tu. kali ni pun special sbb ada tun dr mahathir, penerima ijazah kehormat. bangga lagi skali dapat konvo dgn che det. dpt tgk live, dah banyak kali tgk live, ingat lagi 1st tgk live masa perasmian lab comp citibank kat sek men.

tapi ada jugak tak puas hati, kalo dulu UTeM sediakan makan sket2 utk family, kali ni takda plak. berlapar la semua orang. masuk dewan awal pagi, kesitu kemari tak sempat nak makan. agaknya budget utk tu dah ditaburkan ke tempat lain. tahun ni dapat goody bags yg ada pendrive. aku dapat 2 pendrive kiut miut 2g. kali ni bley bawa 6 orang masuk dewan masa sesi 1st, 3 orang utk sesi 3rd. menunjukkan dewan ni memangla tersangat besar. tapi design lebih kurang macam seri negeri jugak.

maka dengan ini, habisla urusan aku dengan UTeM. melainkan kalau sambung master situ, ada la lagi muka aku kat UTeM. tapi belom nampak cahaya tu lagi buat masa skrg..

p/s: aku jumpa orang biadap ahad aritu. seumur hidup aku ni baru aku jmpa orang macam tu, ada jugak manusia mcm tu berdekatan aku. kalo aku di tempat dia, aku takkan jadi mcm tu sbb mak bapak aku dah ajar cara nak hormat orang macam mana. tak sangka plak sampai macam tu sekali perangai manusia ni. semoga dia sedar diri tak terus hidung tinggi...

p/s/s: thanks kawan2 yang wish, ika yg bagi katak, ate yg bagi pooh, tunangku yang bagi 2 bunga, familyku yang bagi bunga jugak dan sama2 memeriahkan hari bersejarah aku..

Tuesday, September 29, 2009

raya kan sebulan..


rasanya masih belum terlambat utk wish :

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin..

hari ni raya ke-9..awal lagi la tu..ada lagi 21 hari raya..
dan aku dah pulang ke tanah air tercintan..indahnya bumi yg dipijak..ewahh..


Thursday, September 17, 2009

sahaja aku puasa di bulan ramadhan - 4 - shopping raya

malam ni last:
-bukak posa sorang2 kat pantry
-maghrib kat meeting room dgn hanya bertelekung n stokin
-tido kat katil queen empuk ada aircond kat bilik ada bilik mandi air panas
-bangun sahur sorang2 terkial-kial panaskan makanan

semua malay colleague dah balik kampung(3 org ja pun)..sorang tadak pun dah terasa sangat kekurangan. so, sekarang aku satu2 nya malay kat sini..bosan dah..

shopping raya tadak makna apa-apa bagi aku kat sini. masa membe malay aku tak balik lagi, kami singgah bazar kat geylang. memangla besar tapi satu benda pun tak dapat menarik perhatian aku. baju, tudung, kasut, bunga2, langsir, kueh raya, makanan semuala. benda2 tu semua aku boleh dapat kat alor star dengan harga lagi murah. maybe kalo jalan sampai abes bazar jumpala kot benda yg berkenan. besar sangat tak larat nak pusing. sudahnya kami balik dengan lauk utk sahur ja.

dua tiga hari lepas berjalan ke kampung glam plak..dekat dengan masjid sultan, ada kedai2 jual baju, barang2 antik. ala2 mcm kat melaka yg bangunan dekat jonker walk. kat sini aku tertarik dengan tudung sutera sulam tangan. lembut dan cantik, aku beli shawl dua dapat 40. jadila buat pakai raya. tudung raya dah ada, baju belum tentu ada. apa lagi, macam selalu la recycle. gambar tudung tak sempat amek. nanti lepas raya bley la bergaya amek gambar tudung.

untuk bw balik umah, aku beli cadar 2. murah2 ja time sale. cukupla bagi cadar ja. nanti balik sana beli lagi yang bes2 sket. bagi aku, tadak benda menarik sangat pun kat sini kalo untuk shopping raya. chinnese new year, christmas mungkin meriah..

p/s: tak sabar nak tunggu esok, flight 4.45ptg direct ke penang. direct ke alor star belom ada. kenala paksa kak aku amek kat penang, upah belanja bukak posa..aku pun paksa adik balik dari perak ke penang, bley shopping sket..kompem kena pau

Friday, September 11, 2009

budget bertunang - hantaran

entry ni takda kena mngena dengan puasa pun. tiba2 aku rasa nak cerita pasal budget bertunang. dah lama dah pun lepas tapi teringat nak cerita. boleh jadi panduan kawan2 yang ada merancang nak bertunang. Lepas raya ni mesti ramai yg cadang2 nak bertunang, ura2 pun macam dah ada. hehe

kalau search kat internet susah sket nak cari cerita pasal bertunang, kat majalah pun. selalunya orang cerita pasal kahwin. sebab mungkin bertunang ni tak seremeh kahwin, tak sesibuk kahwin, tak berhabis-habisan sangat. jadi orang tak amek port sangat. before aku nak bertunang, susah jugakla nak cari resource, nak kira budget. melainkan tanya-tanya orang saja.

majlis aku simple saja, takda la meriah berpelamin semua. sekarang ni kan dah jadi trend ada mini pelamin, ada kanopi luar umah grand bagai nak gah. memeriahkan suasana tapi budget pun kena lebihla. ada yang tak kesah sangat dengan persiapan bertunang ni, tapi ada jugak yang pentingkan semua ni.
ya la, semuanya nak kena libatkan duit. tambah-tambah plak kalo yang takda bantuan PAMA, semuanya hasil titik peluh sendiri. macam aku, budget boleh dikatakan 90% adalah dari aku seniri. jadi, untuk orang macam aku, seeloknya sediakan buku kira2.
aku buat buku kira2 guna excel. senang, tak hilang. setiap apa yang aku habiskan, aku rekod. nanti baru aku tau duit aku habis ke mana.

mari aku start dengan hantaran..
hantaran ni boleh prepare awal2, beli barang siap2 buat sket2 kalo utk yg DIY la. untuk hantaran aku spent lebih kurang, + - 250 tak termasuk barang2..
sebenarnya kalo nak senang, kuarkan duit upah kedai atau upah orang ja. tak payah pening2 nak pk benda apa nak beli, apa yang tak cukup, riben warna apa yang sesuai.
tapi aku lebih suka buat sendiri, ada sentimental value. faham2 ja la pompuan ni kan. kalo laki nak senang ja. hulur duit, semua siap.

macam tunang aku, dia spent lebih kurang 300 untuk hantaran, tak termasuk barang la. siap dulang dengan hiasan. aku pulak, 250 tu untuk hiasan saja. dulang memang dah ada kat rumah. recycle ja, yg penting siap dan kita puas hati. so, tepuk dada tanya wallet atau atau tanya akaun bank.

cantik..kemas..simple..

aku berkenan dengan hantaran fresh flower yg tengah meletop skrg ni, tapi keadaan tak mengizinkan untuk aku buat hantaran camtu. fresh flower ni budget kena lebih sket. bunga ros local paling kurang 1.20 sekuntum. kalo import mahal lagi la. nak yang cantik n kembang semangkuk, duit pun mau lebih la. 1 dulang aku tengok orang letak dalam 6 kuntum * 1.20 = 7.20 * 7 (anggaran jumlah dulang) = 50.40. belum campur dengan bunga atau daun tambahan lagi. tapi kalo ada sedara bukak kedai bunga, bleyla kautim, jimat sket dah. tapi kalo bunga lain murah sket, macam bunga kekwa. tgk harga pasaran dan harga kedai. nak murah lagi naik cameron highland petik sniri. lagi murah.
satu lagi fresh flower ni kalo nak buat sendiri kena buat last minit. tak boleh buat awal2, layu nanti. kalo acaranya tengahari selamatla. pagi2 buta bangun kena start gubah dah. tu pun tak menang tangan nak buat sorang2. kalo acara pagi tak ke parah, tengah malam nak kena start gubah.

so, tak tercapai hajat aku utk guna fresh flower memandangkan aku takdak masa. sbg ganti, gunala bunga palsu. susah jugak nak cari bunga seakan2 bunga betul yang tak mahal sangat. aku tau kat SSF ada jual, aku tak survey pun sbb dengar2 mahal. aku beli kat kedai kat semua house ja. habis bunga kedai dia aku borong. tu pun kedekut jugak tak boleh kasi murah sket. aku ni dah la tak pandai nak kautim sgt, kuarla jugak duit.

bakul plak aku beli kat nilai, kebetulan jalan2 ke nilai ada promotion. harga dalam 8 - 13 je. aku pilih yang simple2. nasib baikla bakal mak mentua aku tu baik, dulang dari aku dia suruh bagi 7 je, pihak laki pun bagi 7. kalo 9 lain la plak budgetnya. kalo ikut2 kan adat memangla kena lebih dan ganjil, 9, 11, 13. tapi tu yang pihak laki mintak. takmau lebih2 susah nak bawa balik jauh2. untung aku jugak. tak payah pening2 pk nak bg apa. kalo orang kedah senang ja, bagi ja makanan. segala jenis makanan, manisan, coklat..memang tersangat budget dan senang.
tapi aku terpaksa ikut adat sana sebab kalo nak bagi makanan pun susah jugak depa nak bawa balik pn..

abes cerita hantaran..yg nak bertunang tu pandai2 la budget utk kesenangan di masa depan..

p/s: kalo yg nak DIY tu bolehla search internet utk contoh2 hantaran. dah dapat banyak2 gubahla plak ikut citarasa tersendiri..

Tuesday, September 8, 2009

sahaja aku puasa di bulan ramadhan - 3


sejak 2,3 menjak ni aku berbuka mkn kueh 2 ketul dgn beskut free cicah air milo panas free. harini macam tak tahan sbb banyak fikir kna makan jugak untuk terus berfikir. perut pun dh menggelegak mintak isi.
so, aku order mcd online. system online ordering sgt efficient, as usual masukkan info, address. address bley pilih kat system, dari unit no, block, jalan, segala benda, tinggal click ja. payment bley credit card, cash. mayonis, sos pun bley mintak lbey. harga pun xla mahal sangat, 2 burger 1 fries baru $9. lepas abes smua 5 step ada security code validation hantar kat hp dan ada plak email confirmation. tak sampai 15 minit dah dapat makan bergantung pada jarak mcd dgn office atau umah. aku kat office, so cptla. mcd dekat ja. mari makan!!!

konsep sekarang: apa dan dimana tak penting, yang penting berbuka..

Tuesday, September 1, 2009

sahaja aku puasa di bulan ramadhan - 2

minggu lepas aku balik ke johor. kali ni balik berpuasa n berbuka 2 hari kat umah tunang aku. dapat jugak merasa berbuka n bersahur ramai2, berpuasa kat sana walaupun bukan kampung sniri. menumpang la kampung orang. mak aku dah bising2 asyik ke sana ja, padahal baru 2 kali.

balik sini kali ni pengalaman yg hebat. selalunya aku balik naik bas dari batu pahat kul5.30 petang. tapi aritu nak try naik bus malam kul8.30, lagipun bley berbuka 1 hari lg kat sana. perjalanan lancar sampai la atas jambatan dari checkpoint jb ke woodlands, ada accident. aku dengar2 kereta terbalik. siap ada bomba, polis, ambulance, rela semua cukup. jam bley tahan jugakla.

aku sampai mrt kranji dah dekat2 kul11. naik train sampai tao payoh train stop, pompuan train tu cakap dah terminate and stop kat situ ja. dah tadak train ke city. aku dah gelabah tp muka cover mcm tadak papa. aku kuar dari stesen, ingat nak naik teksi ja. dlm kepala dah berkira2 berapa tambang teksi kena nanti, duit ada 30 ja, tak bawa duit lbey plak. jalan depan sket aku nampak bus banyak2. rupanya situ hub bus, bermakna masih ada choice lain selain naik teksi. lega.. aku amek je bus yang nak ke arah east west. aku nampak direction kat bus tu tulis paya lebar, aljunied, geylang terus aku naik.

sepanjang jalan aku tak tau pun kat mana tu. memang gamble ja la. aku memang tak pernah naik transport yg jln atas jalan raya ni, memang tak tau pun bus tu bawak aku ke mana. dalam hati berdoa ja dapat sampai. jam dah kul12 lbey. aku ingat nak amek teksi ja sbb bus tu memang takkan lalu kwsn umah aku. aku nampak sekolah, pastu kat bus stop aku nmpak ada pompuan. mcm selamat ja, aku pun turun. aku call teksi cakap aku kat depan sekolah tu.

sekali aku dengar suara orang nyanyi lagu hindustan, suara laki. aku risau dah, takut bangla ka nepal ka. ada la 2, 3 orang. mata aku asek ke jalan ja harap2 ada teksi, aku nak naik terus. sekali pandang belakang tengok2 pompuan. tadi rasa mcm suara laki yg nyanyi. bila dia bukak mulut nak cakap ja aku dah tau tu maknyah rupanya, cun nak mampus. memang tadak rupa maknyah. body mmg hot la. rupanya maknyah thailand. maknyah sana memang hebat2.
tahan teksi pun ada gaya. aku pun dah malas nak tunggu teksi yang aku call, last2 aku tahan teksi gaya maknyah. dapat teksi sampai umah kul1 terus terbongkang tdo. gagah berani aku kali ni. kalo kat sana jgn harap aku nak gagah berani camni.

Thursday, August 27, 2009

my childhood dream

terasa nak tiru entry org..
my childhood dream takla hebat sangat..
cukupla sekadar menjadi....

tapi, cita-cita tak kesampaian..

sudahnya, aku jadi ini...




sahaja aku puasa di bulan ramadhan -1..

aku nak cerita sket pengalaman berpuasa di perantauan (takla rantau sgt), memandangkan ni 1st time aku berpuasa jauh dari kampung halaman. kalo 5 tahun sblom ni aku berpuasa paling jauh pn kat melaka, tahun lepas penang yg aku balik tiap2 kali weekend bukak puasa kat umah. sekarang jgn harapla, sehari sebelum raya baru bley bukak puasa kat umah.

ni hari ke-3 aku berpuasa kat sini (hari ke-3 utk aku, bukan utk orang lain), pengalaman dan suasana yg sangat berbeza. btolla peribahasa kawan aku, irfah. 'ujan batu di negeri sendiri, ujan emas di negeri orang. batu jugak yg aku nak kutip'.
setakat ni makan sahur masak ja, aku berdua ja dalam umah ni. sorang lagi dah balik. masak pun ala kadar, utk alas perut.
bukak puasa plak, merata2. hari 1st kat office, hari 2nd masa tgh tunggu bus nak balik umah. lepas2 ni taktau plak katna.2 hari lps aku makan kat restoran kat arab street, kg glam. kg yg tak macam kg. kg glam ni antara kawasan melayu kat sini selain kat geylang, bedok. makan kat sini betul2 rasa mcm arab street, banyak kedai ala2 middle east, mat saleh, pak arab pun ramai gak. muzik pun yale, yale..

suasana di arab street..mcm nak amek gambar mamat baju pink tu plak..bukan ya


lepas makan semayang kat masjid sultan, antara masjid utama kat sini. masjid tak banyak pun kat sini, kwsn umah aku duk tu langsung tadak masjid. masjid sultan ni sultan johor dulu2, sultan husin yg bangunkan. kat sini susah sgt nak dengar azan, tak mcm tmpt kita, bersahut2 azan. jalan 2, 3 tapak jumpa masjid, surau. sini tadak surau, masjid pun jauh2, susah nak jumpa.

masjid sultan..


kalau sebelum waktu berbuka lalu restoran, taktau la non muslim ke tak dlm tu tgh makan, sbb rupa melayu, cina, india dah lebih kurang. aku dgr2 sini tak macam sana, makan siang hari tak kena angkut naik van mayat pun, undang2 tak ketat sgt agaknya.

banyak lagi hari yg aku kena tempuh kat sini. kalo ada yg lain dan menarik aku kongsi kat sini. utk bagi gambaran camna suasana, perasaan kat sini. ada orang suka duk sini, tapi macam aku ni, kurangla sikit. aku lagi suka tmpt sendiri. tapi demi menunaikan kewajipan tambak johor sanggup kuredah (ceh, ayat tak tahan)..

Sunday, August 23, 2009

selamat berpuasa

Selamat berpuasa..
aku belum merasa perasaan puasa kat sini..weekend pun masak ja. isnin ni baru nak rasa berbuka kat luar lepas keja, smbil tunggu waktu tarawikh..alang2 dah dekat dengan office, buat tarawikh 8rakaat kalau mampu..kalau dah tak mampu balik terus je, penat nak jalan lagi..hehe..

Thursday, August 20, 2009

entry unsur ***&!!~$%**

ni apa kejadahnya toilet tiba2 takda air..
nak kata paip bocor, bekalan putus, laju plak kat sinki tu..
ni yg aku tak puas hati. kenc*** takpa lg bley tahan sat..kalo tiba2 sakit perut nak be***, tak ke parah.
selama ni aku duk masuk toilet org cacat, ada la air, toilet lain mmg tak jejak kaki dah, harap air sinki ja..ni tadi toilet org cacat pun dah tadak air..paip getah ada air takda tak guna jugak..sapa ntah gatai tgn tutup air..
kalo dah c**** tu c***** jugak..tak belengaih ka?
takkan nak google cara-cara beristinjak plak kot..

Saturday, August 8, 2009

wonderful wonder girls..

tengok video ni teringat liza..dari zaman penang lagi aku slalu dengar lagu ni dari mulut liza, sampai bley hafal..

hebat sgt pengaruh depa ni sampai laki pon sanggup dok menari, bayangkan kalo laki2 malaysia menari lagu ni..tak mungkin..


Wednesday, August 5, 2009

dah masuk 3 minggu..aktiviti di Kallang

dah masuk 3 minggu aku kat sini..
aku di attached kat company client, CapitaLand dan macam biasala, kebanyakkannya cina tapi ada juga india. melayu susahla kot nak cari. melayu kat sini susah nak beza dengan cina, yg pakai tudung tau la melayu. yg pakai skirt tiba2 masuk masjid pun tau la tu islam, tak semestinya melayu. melayu pun tak semestinya islam kat sini, ada melayu christian, tapi yang boleh tahan sket kat sini, depa cakap english. at least tak la aku ternganga bila depa sembang kan..
dari company aku, 1 team ada dalam 9orang. 1 melayu pompuan (ada geng, nasib baik),3 indian guys, 4 chinese guys, 1 europian. pagi2 kuar umah kul8++, kena jalan dalam 15minit ke station ketapi melalui flat2 dan kondo2. flat kat sini walaupun dah tua tapi tetap bersih dan terjaga. umah aku tu pun every week ada auntie mai cuci. tak tau la apa yg dia cuci.

walaupun ketapi sini pack jugak macam kat sana, tapi luas sket dan sentiasa ada, 3 minit skali.walaupun ramai tapi boleh bernafas degan senang la. takla macam sardin.9 station ke office di station Bugis amek masa dalam 20minit. sampai station kena jalan lebih kurang 15 minit lagi.so, purata perjalanan harian pergi balik tempat kerja adalah 2 jam termasuk jalan.setakat ni keja aku takla banyak sangat tak macam org lain yg aku tgk sgt hectic.weekend pn p office.

weekend aritu, sabtu aku join dragon boat anjuran church colleague aku. pagi kul10 dah turun sungai Kallang, dari sungai tu nampak the flyers, singapore punya eye on singapore.experience baru utk aku, dulu main kayak ja. kat sini berpeluang dragon boat plak. satu boat ada 14 orang yg memerlukan coordination dalam mengayuh. siap ada training before turun sungai. tengah2 panas terik berkayuh. lepas tu ada race yg kami kalah. ya la, ladies lagi banyak dalam boat tu tak mcm boat lain. best pengalaman ni, berpeluang jumpa office mate lain yang kat sini. kalo aku tak join memang tak kenal la.

belon besar yg akan digunakan utk national day weekend ni..hujung tu sungai Kallang tempat berdragon boat

tak amek gambar sangat, takkan nak bawak kamera masuk sungai. kamera tak cukup hebat. balik tu lunch ramai2. sini agak susah nk cari makanan halal kecuali kat tempat melayu ramai. terpaksala makan kedai cokia-cokia mana yang ada. makan ja apa yg ada janji halal..

office..

Monday, July 27, 2009

iklan yang ditunggu..

setiap kali raya, CNY, deepavali, merdeka mesti nak tunggu tengok tv ada iklan apa yang best..sbb selalunya menjelang hari2 special camni ada iklan best2..ulang tengok 3, 4 kali pun tak jemu, tetap gelak(kalau lawak)..
tapi lepas2 ni ada lagi ka iklan yang boleh gelak walaupun tengok banyak kali?
iklan yang bg kesan, penuh makna..
al-fatihah buat yasmin ahmad..

Tuesday, July 21, 2009

sin-GAPOR-..

dalam entry lepas, aku dah babai semua dah. sekarang aku di negeri orang. jauh sket, seberang laut tepi johor..

flight aku ahad kul2.50 tapi delayed sampai 3.45pm tapi betol2 fly, kul4.30. aku dah panggil teksi kul11.30, kul12.45 dah tercongok kat airport. lama gila menunggu. +- 4 jam.
siap beli mask takut kena h1n1, tapi tak guna pun. nak p cucuk kat doktor pun tak dan dah.

masa imigration check, lotion aku kena rampas, air dalam botol kena tuang sampai kosong(konon bawa air sendiri takut nak minum air sini, deq dan liza memberi ancaman yang menakutkan..huhu). aku bawa semua tu skali dengan aku, manala aku tau semua tu tak boleh bawa. lain kali tanya orang yang berpengalaman. lotion tu aku hentam bawa yang besar, 400ml. limit 100ml ja. konon lagi, tak mau beli kat sini, mahal. last2 habuk pun tarak..

sampai changi 4.30pm. turun tu nak p amek beg, aku main jalan ja ikut orang depan. sekali orang depan belok nak p shopping takkan aku nak ikut jugak. aku tanya dia katna nak amek beg. dia cakap follow ja sign, lepas terminal. malu ja, sign ada tak reti nak baca. mana aku tau, dah jauh sangat rasa berjalan. tak jumpa2 tanda beg.

jalan turun naik escalator (escalator banyak sangat, untuk orang yg malas jalan, bukan tangga pun, mendatar ja)sampai kat terminal kena check migration dulu baru amek beg. sampai kat imigration check, satu lagi masalah, aku tak isi kad imigration. padahal masa dalam flight pramugari tu dah tanya sapa nak. aku mana tau kad tu untuk apa, ingatkan poskad. berat mulut plak nak tanya. so aku kena isi dulu kat kaunter imigration. q dah la panjang, nasib baik yang jaga tu laki, takla bising sangat..

amek teksi ke condo yang company sediakan kat simei. takla jauh sangat.driver teksi peramah sampai bersembur cakap. macam-macam dia tanya, siap cakap pasal politik lagi. sampai apartment kena charge 11.60, siap pakai gps lagi teksi tu nak cari block aku duduk. canggih sungguh teksi sini. sampai depan pintu lif dia hantar aku. aku duk block 3 tingkat 7, 1st unit. sapa2 mai sini, bleyla singgah kat aku..hehe..aku dapat masterbedroom, duk sorang2. memang selesa la. fully furnished siap ada cadar, selimut, aircond.1 umah tu ber3 saja, 2 lagi budak melayu malaysia jugak. memang depa sengaja bagi melayu duk sekali, senang nak semayang ka apa.
aku mandi, kemas2 baju, makan bihun goreng pesan kat housemate baru tu, tengok harry potter, goblet of fire. dapat tengok cerita best2 tv sini. malam tidoq tak berapa lena, tempat baru n tak boleh nak call or msg2,mahal. sok start keja, nak cari prepaid sini dulu baru boleh tidoq dengan lena lepas ni.aku tak amek gambar apa pun kat airport sbb gemuruh, perak dan takut...hehe

Saturday, July 18, 2009

babai..

babai kawan-kawan..
babai kl..
babai malaysia..

rawang

ini kuil, bukan masjid..


dah 2 minggu aku kena p rawang. awatla rawang tu jauh sangat. naik komuter dekat sejam, 10 station. naik teksi plak dalam rm15. botak aku kalo lama-lama kat sini.aku masuk perodua ni macam ayam masuk kandang lembu. tiba-tiba aku sorang pakai baju lain dari yang lain. kat sini semua pakai uniform. nampak sangatla aku ni orang luar.ceapat-cepatla settle keja kat sini, nak balik office cepat-cepat.walaupun sini ramai melayu tp rasa macam depa pandang aku lain macam. ya la, akukan ayam. depa kan lembu. aku ingatkan kalau melayu ramai ni xda la problem racist.tapi ada jugak. perbezaan company omputih cakap apa?

rasa macam dalam filem hindustan shah rukh khan pun ada gak. belakang aku ramai india-india yang memang dari india. calo, calo la..

Monday, July 13, 2009

ujung minggu yang sebuk,penat tapi seronok dan bes



dia ni aku dah tengok 2 kali..encik robot bila lagi ni? oh sid..i lap u..

Monday, July 6, 2009

aleen's day-(request by ijah)

4 july lepas aleen plak menjejakkan setengah kaki meninggalkan alam single..dia plak di booked.
majlis aleen start 3.30 ptg pihak laki sampai tp tunang dia xdak pun..adat sesetengah orang kedah, lelaki yang nak tunang tu tak elok ikut sama, so dia kena tinggal. tak dak la gambar tunang aleen tapi aku dah tengok banyak kali dah. bincang tak lama pun, rasanya sengah jam pun tak sampai dah depa panggil aleen sarung cincin. aleen dah siap bilik cun2 tapi depa panggil sarung cincin kat luar.kelam kabut dia.so, bilik tu kami jadikan tempat berposing ja la. ni ada sikit gambar aleen. kenuri nya tak tau bila, tak dengar depa bincang,kami duk sibuk bergambar n nyembang. kena tanya tuan punya badan sendiri..


hantaran dari aleen..ada 9..tema pink putih

aleen dalam bilik sebelum upacara sarung cincin..
ni dah lepas sarung cincin..

aleen n family..

ni nak tayang anak mata dengan bulu mata..

last but not least..gambaq wajib..2 dari 5 dah di booked..lg 3 tunggu masa


Saturday, June 27, 2009

nam haribulan nam!! -part 2

gambar dah ada dalam pangkuan aku, kemarin dulu baru sampai. ni ada sekeping dua utk tontonan umum..dah basi dah pn..biar gambaq cakap seribu ayat.hehe..

ketibaan aku..

ketibaan rombongan..(rombongan sampai dulu baru aku sampai, terbalik)

saat-saat cincin tak muat di jari..



aku dipeluk cium..

dari pihak tunang..

dari pihak aku..

robotic


ni jadi bila ramai sgt nak tengok robotic sampai tiket abes, sampai aku tak bley nak pi tengok weekend ni, sampai voucher aku tak bley guna lagi, ujung bulan ni dah last..


Thursday, June 25, 2009

transformers, robot, nasi lemak, H1N1...

jam dah ke 10.36am tapi keja aku 1 pun tak sentuh lagi. sejak sampai office kul9 tadi, ok tipu, 9 lebih..aku tak sentuh lagi keja-keja yang menunggu.aku ada masa 4 hari saja lagi tolak sabtu ahad hari utk berpoya-poya,untuk siapkan 4 pages yang macam pening-pening lalat.

tapi rasa macam takda mood lagi nak start keja. mood mai masuk cepat, nanti tak siap keja aku susah plak.
sapa nak tanggung perut aku 3 kali sehari ni.
sapa nak tanggung henpon aku bagi ada bunyi tiap2 hari.
sapa nak tanggung tempat tidoq aku.
dan banyak lagi yang nak kena tanggung atas kepala.

sampai office ja aku trus masuk lwbc4, bukak ym sat kot-kot ada berita penting, baca email,melawat family angkat memandangkan aku dah tinggal depa 1 malam, mcm2 bley jadi,bukak blog baca update link sebelah kanan, sendiri mau update malas.tengahari sket baru start sentuh keja.

dalam office ni sekarang ada 4 orang, memangla meriah, gelak kuat-kuat, sembang macam-macam pasal transformers la, cerita pasal nasi lemak la, H1N1 la..

tapi detailsnya aku tak tau la, tu ja yang aku faham.
transformers, robot, nasi lemak, H1N1...kadang-kadang ada dengar juga nama aku disebut..
ayat-ayat lain semua bukan bahasa ibunda aku. rasa mcm nak amek kelas cong ceng cong ceng ja..

Saturday, June 13, 2009

ba wau dal wau ha...


kemarin aku sgt2 moody. moody mengalahkan macam moody tiap-tiap bulan wajib tu. tapi ni bukan masa yang betul utk rasa mcm tu.

apa sebab aku moody tak tentu pasal sampai perkataan ba wau dal wau ha dah jadi mainan mulut aku dah. mana taknya, dahla penat-penat tensen buat keja tak jadi kat ofis, balik ingat nak cari ketenangan. sekali sampai kat stesen monorail, orang ramai beratur macam beratur nak ambik makan free.

start aku cakap ba wau dal wau ha masa nak jalan beratur tunggu monorail, ada sorang budak tu, macam tak bagi orang jalan ja. blok habis jalan, tak reti-reti nak qhenjak sket bagi orang lalu. dah la ramai, panas plak tu.

dah ramai sangat mcm tu, train yang ke 3 baru aku dapat meloloskan diri masuk, tu pun memang dah terkepit macam lempeng. pakcik guard tu pun, dah tau orang jadi lempeng dia suruh jugak sorang india tu masuk, sudahnya aku main tolak-tolak dgn india tu guna beg aku. nasib baik beg keras, macam hebat sket tolakan aku.

video

masa dah nak keluar dr train tu, orang-orang kat depan pintu tu tak reti-reti nak bagi laluan.
kalau dah tau kau tu depan pintu, keluar la dulu bagi laluan. ni tak, keras mcm batu depan tu. selalu dah mcm ni. lebih sanggup kena tolak daripada keluar. keluar lagi ba wau dal wau ha..

kesimpulannya, sepanjang dua minggu cuti sekolah ni, balik keja ja hidup aku tak tenteram. nak kena ngadap orang ramai pelik sangat.
aku agak ni mesti budak-budak sekolah, tak pun budak-budak U ka kolej ka. gayanya macam tu la, macam2 jenis dressing. macam-macam gaya boleh jumpa, aku plak yang selekeh.

selama dua minggu ni aku memandang enteng budak-budak yang menyesakkan semua train stesen. bukan tak boleh keluar, boleh sangat-sangat.
tapi tak bolehka bergerak ke sana ke mari bukan masa peak hour, dalam kul5, 6 tu spare la untuk orang-orang balik kerja.
lain dari masa tu nak ulang alik naik train tak mau turun pun boleh..

aku tau tak elok cakap ba wau dal wau ha banyak2 kali tapi tak boleh bendung dah ni..

Wednesday, June 10, 2009

nam haribulan nam!! -part 1

babai..


orang cakap sesuatu majlis tu mesti ada yang tak kena, mesti ada yang tak menjadi, tak puas hati, serba sedikit yang tak mengikut perancangan. kat sini aku nak senaraikan apa yang aku tak puas hati sepanjang majlis nam haribulan nam haritu.
  • paling paling tak puas hati sekali sebab aku lambat. orang dah habis bincang dah aku still kat kedai lagi, so semua orang terpaksa menunggu aku untuk acara kemuncak. tak sempat aku nak dengar perbincangan yang hot itu. salah aku jugak sebab before pi kedai tu, masa tu jugakla aku nak pi beli bunga, masa tu jugakla aku nak pi beli kek. memangla lambat. mesti nak kena pi pilih and beli sendiri supaya puas hati. masuk rumah kelam kabut, lari-lari pi duduk buat muka tersipu-sipu sampai makcik aku tegur suruh duduk elok-elok sikit. tak sempat nak tadah tangan baca doa.

  • tak puas hati yang seterusnya sebab tak dapat buat goody bags. sebelum tu beria-ia aku rancang nak beli lunch paper bag yang warna koko tu, nak letak riben yang lebih-lebih tu, pastu kat dalam nak letak puding, buah, kuih-muih nak bagi kat tetamu-tetamu yang hadir. tapi tak jadi pun, puding pun aku tak sempat buat.

  • tak puas hati lagi sebab bunga aku tak kembang, kuncup saja. tak cantik. bila malam sikit terus semuanya tunduk. ni sebab aku beli-beli pastu terus cucuk kat span.kalau aku beli sehari awal, pastu simpan dalam timba ada air mesti kembang semangkuk. tapi hasil tangan along boleh tahan jugakla bunga-bunga tu digubah (along cakap main cucuk-cucuk ja).

  • aku tak sempat nak ambil gambar bekas satu-satu pun. harap-harap ada la orang yang snap gambar tu, bolehla aku berbangga dengan hasil tangan sendiri.

  • tak puas hati jugak bila takdak gambar sekeluarga, yang ada pun dengan kelima-lima adik beradik. tapi ni boleh qadha nanti-nanti, masih ada harapan lain kali.

setakat ni tu saja la tak puas hati yang aku ingat. rasa macam banyak lagi. kalau ingat lagi nanti tambah.
gambar belum ada, tengah tunggu.

thanks untuk mak abah, adik beradik, family semua yang banyak membantu, jiran-jiran sekampung yang tolong rewang, m.lang p.lang yg sudi sediakan bilik untuk bersanggah, kawan-kawan yang sudi datang dan tolong-tolong apa yang patut, kawan-kawan yang menge'wish', arto group yang sudi menunggu berjam-jam dalam panas. jasa kalian semua tetap dikenang..thanks..

with that, i'm officially booked..!!

skemanya nama..sebenarnya nak tulis nama penuh tapi tak sempat nak pk, dah kelam kabut..

Friday, May 29, 2009

pentingkah?

orang cakap tepak sireh atau sireh junjung kepala adat/ hantaran, mcm-mcm adat yg aku dgr pasal sireh junjung.

sireh junjung dibawa plg awal dalam rombongan, kiranya paling depan sekali kalau berjalan ke rumah bakal pengantin.
lagi tinggi gubahan sireh junjung tu lg bagus.
masa bawa sireh junjung tu kena pastikan sireh tak jatuh, tak kira la masa nak ke rumah bakal pengantin atau masa nak bawa balik. kalau jatuh ada petanda tak baik. (ni dari aleen).
ada adat tepak sireh tanda meminang, sireh junjung tanda menerima pinangan.
sireh mesti dimakan sikit oleh tuan rumah sebagai tanda menerima.
untuk bertemu jodoh dengan cepat kena makan sirih hantaran pengantin perempuan. kalau ada gubahan sirih junjung, pilih sirih yang paling atas puncaknya supaya dapat jodoh dengan cepat.

tapi ada adat orang kedah (atau orang kampung aku?), pihak perempuan tak wajib ada sireh junjung ni. cukup sekadar pihak lelaki yang bawa. tapi lain negeri lain adat.

mana pergi adat kalau sireh junjung dibuat dari bunga plastik dan sireh plastik?

aku kurang suka sireh junjung plastik, tak asli tapi mungkin itu yg aku akan dapat dan mungkin aku akan bagi. zaman sekarang kan segala-galanya plastik, muka plastik, hati plastik, sireh junjung pun boleh plastik. senang nak bawa untuk orang jauh-jauh ni.

aku jarang tengok orang bagi sireh junjung plastik. bagi aku seri hantaran akan hilang kalau tak ada sireh junjung (yang asli).

tapi ada untung jugak, lepas tu boleh buat perhiasan rumah. kalau yang asli tak boleh simpan lama, cepat layu.

lain orang lain cara, lain orang lain citarasa, lain orang lain adat..

apa beza pinggan plastik dgn pinggan kaca? - plastik tak pecah, kaca pecah (macam pantun pecah kaca pecah gelas)

apa beza duit kertas dgn duit syiling? - kertas boleh koyak, syiling tak koyak tapi nilai rendah dari duit kertas

apa beza sireh junjung plastik dengan sireh junjung asli??



kreatif sungguh orang ni lipat duit.

p/s: sangat susah nak cari sireh junjung plastik. hilang punca(aku suka???) dan idea..mulai saat ini aku nak masukkan duit syiling sehari 5kupang dalam tabung lembu gemuk aku. cukup 54 thn dapat lebih kurang 10ribu. dah boleh kahwin dah tu. 54 thn lagi baru boleh kahwin??sekarang dah 24??lagi 54 tahun, lambatnya...

Thursday, May 28, 2009

bosanla..

dah 2 bulan 5 hari aku kerja kat company ni tapi kenapa aku tak jumpa lagi apa yang aku cari selama ni?apa yang aku cari?

so far, working environment kat sini lagi teruk dari intel.benefit boleh tahan menarik tapi aku rasa macam kosong kat sini.memang kosong pun. buat perbandingan sikit:

1. dulu: ramai chinese tapi hari-hari lebih dari 20 orang manusia aku jumpa dalam office sekarang: pun ramai chinese tapi hari-hari jumpa sorang dua saja.

2. dulu: chinese situ selalu speaking in english kecuali masa makan nak cerita hebat-hebat, depa bukakla cerita dalam bahasa depa. siap ada tampal notis lagi suruh guna english for formal occasion.tapi depa ni faham-faham sendiri la kalau tak formal pun tapi kalau ada malay depa akan cakap english.
sekarang: chinese kat sini suka nak cakap bahasa depa kalau nak cakap apa-apa, even nak bincang pasal hal kerja pun guna bahasa depa kecuali nak cakap dengan aku. bincangla dalam english, aku nak faham jugak cerita pasal apa.

3.dulu: walaupun aku tak tau langsung pasal tools, langguage yang digunakan tapi aku tetap belajar dan tanya-tanya staff kat situ. dia akan ajar dan bagi penerangan yang aku mudah faham. dan hasilnya aku dapat buat kerja dengan jayanya.
sekarang: aku memang tak tau langsung pasal peoplesoft ni. aku blur lagi walaupun ada yang ajar. dia ajar tak faham dan dia anggap aku dah tau semua benda. main sebut ja apa aku nak kena buat. at least bagila contoh or notes. boleh aku explore.

kesimpulannya, aku dah bosan tak ada kerja nak buat. dah 2 bulan kot. tak kan tak boleh nak assign projek lagi kat aku.

macam 'air minit' tp mcm botol kicap..gambar tiada kena mengena dengan entry.

Thursday, May 21, 2009

apa kaitan dua berita ni?

Hanya 480 bas ekspres selamat..

PUTRAJAYA: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan, hanya 480 daripada lebih 52,000 bas ekspres yang beroperasi di negara ini ketika ini memenuhi piawaian keselamatan penumpang seperti ditetapkan kerajaan pada 2007. Ketua Pengarahnya, Datuk Solah Mat Hassan, berkata kajian Institut Kajian Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) mendapati, masih banyak syarikat bas ekspres tempatan belum menukar badan bas mengikut piawaian R66 ECE (Suruhanjaya Ekonomi Eropah) yang diwajibkan kerajaan sejak 2007. Katanya, pematuhan piawaian R66 ECE bagi bas baru diwajibkan kerana struktur bumbung yang kuat mampu mengurangkan risiko kematian ketika kemalangan.


Tambang baru teksi, bas bulan depan..

KUALA LUMPUR: Kadar tambang baru bas dan teksi dijangka diumumkan bulan depan, selepas semakannya dibawa ke Kabinet, akhir bulan ini. Pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP), Datuk Markiman Kobiran, berkata kadar tambang baru itu membabitkan bas henti-henti, bas ekspres, bas pengantara dan bas sekolah selain teksi dan kereta sewa.“Kita sedang menunggu maklum balas daripada Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sebelum semakan tambang dibawa ke perhatian Kabinet akhir bulan ini,” katanya ketika dihubungi, di sini semalam.

apa benda ni? aku sebagai pengguna bas ekspres untuk angkut aku balik kampung memang tak puas hati. sah-sah bas tak selamat, nak naik tambang lagi. rasanya baru ja tambang naik, nak naik banyak mana lagi. dah mengalahkan harga tiket flight pulak.sudah-sudahla tu

Tuesday, May 19, 2009

lawat-tan

ahad kemarin ada lawatan sambil belajar yang hanya disertai 4 orang termasuk aku. ni 1st time la aku melawat ke kawasan ni. program dimulakan dengan aktiviti beriadah dan berjalan-jalan mengambil angin sambil mencari pondok untuk aktiviti kajian. kemudian, rehat sambil aktiviti makan. selesai aktiviti makan, diteruskan dengan aktiviti lawatan mengelilingi tumpuan lawatan. memang suasana yang sangat menenangkan dengan pokok-pokok besar dah macam dalam twilight plak, ditambah dengan suasana lepas hujan, memang twilight.


abaikan kelibat ahli lawatan. focus utama adalah pokok

pandangan dari pondok..nampak kayu ja lebih

pokok ini sangat cantik

p/s: siapa cakap twilight tak best, bosan atau boring, edward tak handsome dan tak best, bella tak best adalah orang yang tak best. tengah berusaha menghabiskan new moon dan tak sabar nak tunggu new moon jatuh ke malaysia